Aktualita

Liberecká radnice a Severočeské muzeum

Ve úterý 21. 6. 2022 jsme absolvovali dvě zajímavé exkurze.

První exkurzí byla návštěva historické radnice, kde jsme si nejprve prohlédli obřadní místnost, potom jsem nakoukli do kanceláře náměstka primátora pro školství a také jsme se podívali do kanceláří úředníků na oddělení školství. Pracovník městského informačního střediska nám řekl zajímavé informace z historie Liberce a jako třetí návštěvníci jsme měli možnost vidět kopii významné zakládací listiny města. Potom už jsme po schodech vystoupali až na půdu a po úzkém točivém schodišti jsme vylezli až na věž radnice odkud byl krásný výhled na celé město. Na konci prohlídky jsme se ještě dozvěděli, že Liberec a radnice jsou významnou lokalitou pro filmaře, kteří zde natáčeli řadu známých filmů a seriálů.

Druhá exkurze byla do Severočeského muzea, kde jsme v expozici liberecké fragmenty viděli originál sochy rytíře, jehož kopie se na nachází na historické radnici. Dále jsme zde viděli také hvězdu, která byla místo rytíře na budově radnice v době totality.

Velkým zážitkem během prohlídky muzea pro nás byla expozice automatofonů tedy různých hracích strojů a skříní. Některé hrací stroje jsme si mohli vyzkoušet nebo poslechnou jejich zvuk.

Na závěr nám paní průvodkyně pustila Metelkův betlém.