Aktualita

ZÁŽITKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ – Praha Národní muzeum a Vyšehrad

Ve středu 26. 4. 2023 měli žáci 2. stupně výuku trochu netradičně. Tentokrát nešli do školy na Gollovku, ale sešli se Na Rybníčku a společně se svými učiteli v 8:00 hodin odjeli do Prahy.

První zastávkou zážitkového vzdělávání bylo Národní muzeum, do kterého jsme vstoupili vchodem v Nové budově a následně jsme prošli spojovací chodbou, která se nachází mezi Novou a Historickou budovou a kde jsme mohli vidět největší spojitou obrazovou projekci v Evropě. V historické budově pak žáci pod vedením svých učitelů navštívili vybrané muzejní expozice: Okna pravěku – zde žáci viděli, jak vypadal život na našem území před mnoha milióny let. Velmi zajímavé byly ukázky pravěkých zvířat v životní velikosti. Zázraky evoluce – tady se žáci seznámili se světem zvířat a prohlédli si jeden ze symbolů Národního muzea – kostru plejtváka myšoka, která společně s dalšími exponáty vytváří jednu z nejmodernějších přírodovědeckých expozic v Evropě. Dějiny – v této expozici se žáci ve zkratce prošli historií naší země.

Zajímavým zážitkem byly nejen jednotlivé expozice muzea, ale také schodišťová hala, interiér Panteonu a také prostor nad Panteonem odkud byl neobvyklý panoramatických výhled na Prahu, a navíc si žáci mohli prohlédnout rub skleněné kupole Panteonu.

Odpolední část programu se věnovala návštěvě Vyšehradu, který je v současnosti národním symbolem a pohřebištěm českých velikánů. Během odpolední procházky Vyšehradem měli žáci úchvatné výhledy na Prahu a řeku Vltavu.

Do Liberce jsme se vrátili v podvečerních hodinách unaveni, ale plni dojmů a zážitků.